ODPRTA OBZORJA: Okrogla miza o odprtem dostopu v znanosti

Vljudno vabljeni k udeležbi na okrogli mizi o pomenu, oblikah, prednostih in preprekah na področju zagotavljanja odprtega dostopa v znanosti. Ta bo potekala v torek, 1. 12. 2015, ob 18h v prostorih Študentskega kampusa Študentske organizacije univerze v Ljubljani na Pivovarniški ulici 6.

GOVORCI:

  • gospa Petra Tramte, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji

  • dr. Mojca Kotar, Univerzitetna služba za knjižnično dejavnost, Repozitorij UL

  • dr. Alenka Kavčič-Čolić, NUK – Narodna in univerzitetna knjižnica

  • ​​Miro Pušnik, direktor CTK – Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani
  • doc. dr. Janez Štebe, FDV, Arhiv družboslovnih podatkov

Prosti dostop (angleško Open access, kratica OA) je način objave del v znanosti, pri katerem je polno besedilo dela brezplačno dostopno vsakomur prek svetovnega spleta. Največkrat se nanaša na članke v znanstvenih revijah, vse pogosteje pa tudi na strokovne monografije ali poglavja v njih.

V okviru okrogle mize si bomo prizadevali odgovoriti na vprašanja o tem, kako deluje odprti dostop in zakaj je pomemben, ne le za raziskovalce, temveč za celotno univerzo, visoko šolstvo, znanost in družbo. Govorili bomo tudi o tem, kakšne oblike odprtega dostopa poznamo in kako je dostop do znanstvenih člankov in podatkov urejen v Sloveniji, kje ostajajo še odprta vprašanja, ter kakšne so prepreke in nadaljnji načrti ostajajo pri udejanjanju strategije in ciljev odprtega dostopa v Sloveniji in Evropi.

 

Iskreno vabljeni k udeležbi in razpravi.

This entry was posted in Delavnice, Dogodki, Predavanje. Bookmark the permalink.

Comments are closed.